De juiste aquarium verlichting
Regelmatig ontvangen wij vragen van klanten met betrekking tot aquarium verlichting. LedstripKoning biedt vele soorten led aquarium verlichting aan, allemaal kant en klaar. Maar welke neemt u dan en op basis van welke argumenten? In onze blog vatten we informatie van diverse visfora voor u samen.
Aquarium verlichting - wat is licht precies?
Licht bestaat uit elektromagnetische golven die zich door golfvorming van een lichtbron, zoals de zon, verspreiden. Alle elektromagnetische golven die voor de mens waarneembaar zijn, worden als licht gekenmerkt. De golflengte wordt in nanometers (nm) uitgedrukt. Iedere golflengte kent een andere kleur. Daglicht kan door het gebruik van een prisma in haar individuele spectrumkleuren getoond worden. Hetzelfde gebeurt ook bij een regenboog. Met het menselijke oog is alleen het bereik van infrarood (380 tot 780 nm) en ultraviolet licht waarneembaar. Er bestaan nog vele andere golflengten, welke korter of langer zijn. De kortste golflengten van het spectrum zijn de sterksten. Dit begint met de gammastralen, gevolgd door de röntgenstralen en ultraviolet licht. Pas dan komt het bereik van het zichtbare licht, dat bij blauw begint en bij rood eindigt. Blauw is het licht met de meeste kracht. Dit filtreert het diepste in de zee.
Waarom aquarium verlichting aanschaffen?
Juiste aquarium verlichting is vooral van belang voor de planten. Zowel te veel als te weinig licht kan deze schaden. Daar komt bij dat sommige planten veel en anderen weinig licht nodig hebben. Invallend zonlicht is iets wat u beter kunt vermijden, anders zult u zeker last krijgen van algen.
Hoelang moet aquarium verlichting branden?
De gebieden waar aquariumvissen en planten vandaan komen liggen rond de evenaar. Daarom de lampen ongeveer 12 uur per dag branden. Om de brandtijd van de aquarium verlichting te kunnen reguleren is een tijd schakelklok ideaal. Een geavanceerde manier is een time controller set waarbij u simulaties van licht kunt invoeren. Bekijk onze Time controller sets »
Hoeveel licht heeft mijn aquarium nodig?
De lichtbehoefte van een aquarium staat rechtstreeks in verhouding tot de inhoud ervan. Samengevat is niet zozeer de belichtingsduur, maar wel de lichtintensiteit van belang:
- Zoetwateraquaria met veel planten hebben behoefte aan veel licht. Dat is de reden waarom deze bakken doorgaans niet hoger zijn dan 50 cm (de diepte die een ouderwetse TL-lamp kan bereiken).
- Zoetwateraquaria met vooral vissen hebben weinig licht nodig. Tropische vissen schuwen (overdadig) licht. Pas daarom uw verlichting aan in functie van de sfeer die u bij voorkeur zo natuurgetrouw mogelijk weergeeft.
- Zoutwateraquaria hebben van nature uit een veel hogere behoefte aan licht. De meeste populaties van zoutwateraquaria komen uit de pal tegen het wateroppervlak levende koraalriffen en zijn per definitie gewend aan en zelfs afhankelijk van een sterke lichtintensiteit. Hou er rekening mee dat vissen die geen schuilmogelijkheden hebben, doodgaan van de stress.
- Rifaquaria hebben niet alleen een hoge lichtbehoefte, licht is een voorwaarde van hun bestaan. De meeste lagere dieren leven in symbiose met zoöxanthellen (kleine eencellige algensoorten)
U kunt de lichtsterkte afstemmen op de soorten aquariumplanten en vissen die u wilt houden, maar het is ook mogelijk om bij soorten planten en vissen die minder licht prefereren verlichting met een hoge lichtopbrengst te gebruiken. Door drijfplanten te gebruiken creëert u dan schaduwrijke gebieden in het aquarium.
De kleur aquarium verlichting
Daglicht lijkt wit maar bestaat in werkelijkheid uit verschillende kleuren. Aquariumplanten houden van een zeer breed lichtspectrum, maar vertonen een duidelijke stofwisselingstoename in het rode deel van het spectrum. Algen doen het juist goed in het blauwe lichtbereik.
Soorten aquarium verlichting
Een aquarium kan op veel manieren worden verlicht. De meest voorkomende typen aquariumverlichting zijn TL-verlichting, HQL-verlichting (halogeen) en LED-verlichting.
- TL-verlichting is het meest toegepast en in aanschaf het voordeligste. In verband met het verlies van licht is het belangrijk bij TL-verlichting een aquarium te hebben dat niet dieper is dan 50 cm.
- Halogeenverlichting en LED-verlichting zijn duurder, maar leveren mooier en intenser licht op. LED-verlichting is duurder om te kopen maar verbruikt minder energie en de lampen gaan langer mee.
Aquarium LED verlichting heeft vele voordelen, waaronder minder energieverbruik door een laag vermogen en in vergelijking met TL-verlichting gaat aquarium LED verlichting langer mee. Het is zelfs zo dat als u de verlichting in je aquarium optimaal wilt houden, de TL-verlichting elk jaar vervangen zou moeten worden, omdat het zijn verlichtingscapaciteit verliest. Daarnaast wordt er beweerd dat aquarium LED verlichting beter zou zijn in de strijd tegen algen.
Aquarium verlichting kopen?
Bent u na het lezen van deze blog helemaal overtuigd van wat uw wensen en behoeften zijn voor uw aquariumlampen, bekijk dan eens onderstaande linkjes. We verwijzen hierin direct naar kant en klare door ons samengestelde sets. Deze zijn ontwikkeld samen met echte aquarium kenners en zijn helemaal compleet.
- Aquarium verlichting met 1 led strip »
- Aquarium verlichting met 2 led strips »
- Aquarium verlichting met 3 led strips »
- Tijdsgestuurde led verlichting »
Wilt u meer inspiratie, bekijk dan onze Inspiratie & toepassingen pagina.
We zijn specialist in led strips, vragen over specifieke aquariumplanten of vissen kunt u beter stellen bij een van onze bronnen.
Bronnen: Aquariumfans.nl, Allesoverhetaquarium.nl, Visaquarium.nl, Hobbykwekers.nl en Aquatropic.nl
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zondag van 12.00 tot 17.00 uur
- Bel